Naručite do ponoći 17.12. za isporuku do Božića. | Produljen rok za povrat i zamjenu. Uvjeti.

BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 70€ NA PODRUČJU HRVATSKE

bars
BLOG 1 - Kako izmjeriti veličinu prstena

Kako izmjeriti veličinu prstena

Narudžba prstenja putem interneta postala je popularna opcija za mnoge ljude. Međutim, izazov koji se javlja s kupnjom prstenja na mreži jest kako pronaći pravu veličinu prstena, bez mogućnosti isprobavanja u trgovini. 

Kada se odlučite kupiti prsten za sebe ili za nekoga, jedna od najvažnijih stvari koju trebate znati je veličina prstena. Bez ispravne veličine, prsten može biti previše tijesan ili previše labav, što ga čini neugodnim za nošenje. Izmjeriti veličinu prstena je jednostavno, a u ovom članku ćemo vam objasniti kako to učiniti.

Metoda 1: Korištenje vrpce ili papira

Jedan od najjednostavnijih načina za izmjerenje veličine prstena je korištenje vrpce ili papira. Za ovu metodu trebat će vam tanka vrpca ili papir, olovka i ravna površina za mjerenje.

 • Korak 1: Izrežite traku vrpce ili papira duljine oko 10 centimetara i širine oko pola centimetra.
 • Korak 2: Omotajte traku oko prsta na kojem želite nositi prsten. Pripazite da vrpca ili papir bude tijesno, ali ne previše čvrsto. Ostavite malo prostora kako bi se prsten mogao ugodno nositi.
 • Korak 3: Koristeći olovku, označite mjesto gdje se vrh vrpce ili papira siječe s ostatkom trake.
 • Korak 4: Uz pomoć ravnog mjernog alata izmjerite duljinu trake u milimetrima.
 • Korak 5: Pronađite veličinu prstena u tablici veličina prstena.
 

Ovdje možete pogledati video upute za mjerenje veličine prstena:
https://www.youtube.com/watch?v=cp4_PxTysFQ

Metoda 2: Korištenje postojećeg prstena

Drugi način za izmjerenje veličine prstena je korištenje već postojećeg prstena koji dobro pristaje. Za ovu metodu trebat će vam postojeći prsten i mjerna traka.

 • Korak 1: Odaberite prsten koji vam dobro pristaje na prstu na kojem želite nositi novi prsten.
 • Korak 2: Uzmite mjernu traku i izmjerite unutarnji promjer prstena.
 • Korak 3: Pronađite veličinu prstena u tablici veličina prstena.

TIPS AND TRICKS

 1. Vaši prsti nisu cijeli dan iste debljine. Ujutro su oni nešto tanji dok se kroz dan obujam prsta povećava. Zato je najbolje da veličinu određujete navečer ili kasnije popodne, kada su prsti nešto većeg obujma kako biste bili sigurni da će vam prsten odgovarati u svako doba dana, jer u suprotnom bi se moglo dogoditi da ujutro odredite veličinu, a navečer vam ona više ne odgovara.
 2. Temperatura isto tako utječe na veličinu prstena, odnosno obujam prsta. Kada su vam ruke hladne, vaši su prsti nešto tanji, a kada je vruće, prsti su deblji. Najbolje je veličinu mjeriti u optimalnoj temperaturi, ponavljamo, na kraju dana.
 3. Za sve prstene šireg dizajna vrijedi pravilo – uvijek bolje odgovara jedna veličina više kako bi vam bilo ugodnije nositi prsten.
 4. Ako imate izraženiji zglob na prstu, tada mjerite i obujam zgloba i dna prsta te odaberite veličinu prstena koja je između te dvije veličine kako bi prsten mogao proći preko zgloba, a opet lijepo „sjesti“ na prst. Važno je da vas prsten nigdje ne stišće i da ga s užitkom nosite, ali da nemate problema sa stavljanjem prstena, a isto tako da nemate stalan osjećaj da ćete ga izgubiti.
 5. Postupak mjerenja veličine prstena, najbolje je ponoviti nekoliko puta, kako biste bili sigurni da ste odredili točnu veličinu.

INFO

Uobičajene veličine prstena za žene su od 8 (obujam 48 mm) do 15 (obujam 55 mm) za prstenjak. Mali prst je obično 4 broja manji od prstenjaka. Srednji prst za žene s jako tankim prstima može biti veličine 12 (obujam 52 mm), dok prosječna ženska ruka ima srednji prst veličine 15 ili 16 (obujam 55 ili 56 mm), dok malo jače ženske ruke imaju veličinu srednjeg prsta 18 (obujam 58 mm). Kažiprst je obično za 1 broj veći od srednjeg prsta. Veličina palca najviše ovisi o jačini zglobova, a najčešće može biti od veličine 16 (obujam 56 mm) do 20 (obujam 60 mm).

Važno je napomenuti da veličina prstena može varirati ovisno o širini prstena. Na primjer, širi prsteni obično zahtijevaju veću veličinu od tanjih prstenova. Ako kupujete širi prsten, preporučljivo je da odaberete jednu veličinu veću od veličine koju ste izmjerili.

Izmjeriti veličinu prstena može biti malo zbunjujuće, ali s ovim jednostavnim savjetima možete biti sigurni da ćete pronaći pravi prsten za vas.

Facebook